2015. augusztus 01.
 
Nyitó oldal arrow Cukorbetegség Kezelése

Főmenü
Nyitó oldal
Kapcsolat
Megközelíthetőség
Partnereink
Betegségek Kezelése
Allergia kezelése
Ekcéma Kezelése
Ételallergia Kezelése
Cukorbetegség Kezelése
Kezelések Eredményei
Alternatív Gyógymódok
Állapotfelmérés
Kezelések
Életmód-tanácsadás
Reflexológia
AURA-SOMA konzultáció
Kineziológia
Masszázs és mozgásterápiák
Infraszauna
Chi-gép levegőággyal
Földsugárzás-radiesztézia
Szakembereink
Tóth Erzsébet
György-Fazakas István
Dr. Csoba Emese

Milyen kórképek esetén nyújthat gyógyulást vagy javulást az IBR-SYSTEM?

 • Akut és krónikus fájdalmak
 • Allergiás bőrgyulladások
 • Allergiás légcsőhurut
 • Asztma
 • Bélgyulladások
 • Ekcéma
 • Élelmiszer allergiák
 • Fájdalmas menszesz
 • Fejfájások, migrén
 • Izületi panaszok
 • Klimaxos panaszok
 • Krónikus emésztési zavarok
 • Műtét utáni állapotok
 • Pattanásos bőr
 • Postoperatív állapotok
 • Psoriasis
 • Rheumatikus betegségek
 • Sérülés utáni állapotok
 • Szénanátha
 • Visszatérő középfülgyulladások
Cukorbetegség PDF Nyomtatás E-mail

Cukorbetegségről: diabétesz mellitusz

 

Típusok: 1-es típus: Az 1-es típusú diabéteszben a hasnyálmirigy inzulin-termelő sejtjeinek többségében véglegesen elpusztul. Ennél fogva a hasnyálmirigyben nem, vagy csak igen kis mennyiségben termelődik inzulin. A diabéteszes betegeknek csak mintegy 10%-a tartozik ebbe a csoportba. Az 1-es típusú cukorbetegség legtöbbször 30 éves kor alatt kezdődik. A tudomány mai állása szerint, valamilyen környezeti faktor, valószínűleg vírusfertőzés vagy táplálkozási tényező, mely gyermek- vagy fiatal felnőttkorban éri a beteget, indítja be azt a folyamatot, melynek eredményeként az immunrendszer elpusztítja a hasnyálmirigy inzulin-termelő sejtjeit. Az emberek egy bizonyos csoportja genetikailag fogékonyabb ezzel a tényezővel szemben.

 

cukorbetegség

 

 cukorbetegség2-es típus: A 2-es típusú diabéteszben ( diabétesz mellitusz vagy felnőttkori diabétesz) a hasnyálmirigy inzulintermelése megtartott, sőt, időnként még a szokásosnál is nagyobb mennyiségben termelődik inzulin. A szervezet azonban érzéketlenné, rezisztenssé válik az inzulin hatásával szemben, ezért a termelt inzulin a szervezet igényeihez képest nem elegendő.

 

2-es típusú diabétesz előfordulhat gyermek- vagy serdülőkorban is, de általában a 30 évesnél idősebb korosztályra jellemző, és gyakorisága az életkorral nő. A 70 éven felüliek közel 5%-a szenved 2-es típusú cukorbetegségben. Fő kockázati tényező az elhízás, a betegek 80-90%-a túlsúlyos. Mivel a kövérség inzulin rezisztenciához vezet, a túlsúlyos embernek nagy mennyiségű inzulinra van szüksége ahhoz, hogy a vércukorszintet normális értéken tartsa. Bizonyos betegségek és gyógyszerek is befolyásolhatják a szervezet inzulin felhasználását, és ezzel 2-es típusú diabéteszhez vezethetnek. Cukorbetegség alakulhat ki súlyos vagy visszatérő hasnyálmirigy gyulladás, vagy más olyan betegség, mely közvetlenül károsítja a hasnyálmirigyet, szintén diabéteszhez vezethet.

 

Cukorbetegség panaszai, tünetei

 

A cukorbetegség két típusa nagyon hasonló tünetekkel jár. Az első tünetek közvetlenül a magas vércukorszintnek tulajdoníthatók. Ha a vércukorszint meghaladja a 160-180 mg/dl értéket, akkor a cukor bekerül a vizeletbe. Ha a vizeletben tovább nő az ürített cukor szintje, a vesék több folyadékot választanak ki a nagy mennyiségű cukor hígítására. A megszokottnál több vizelet képződik, ezért cukorbetegek nagy mennyiségben és gyakran ürítenek vizeletet. A nagymennyiségű vizelet ürítése a szomjúságérzetet is kóros mértékben fokozza. Mivel így a vizelettel a szervezet kalóriát veszít, a beteg testsúlya csökken. Ennek ellensúlyozásaképpen a beteg étvágya kifejezetten nő. További tünetek a látászavar, az álmosság, az émelygés és az állóképesség csökkenése.

 

cukorbetegség kezelése
 

1-es típus: 1-es típusú diabéteszben a tünetek gyakran hirtelen, drámai módon lépnek fel, inzulin hiányában a legtöbb sejt nem képes felhasználni a vérben lévő cukrot. A  sejtek életben maradásához azonban elengedhetetlen az energia, ezért az energia nyerésére egy tartalék mechanizmus lép életbe. Megkezdődik a zsírsejtek lebontása, és ennek során ketonoknak nevezett vegyületek képződnek. A ketonok némi energiához juttatják a sejteket, azonban a vért túlzottan savassá teszik. A diabéteszes kóma kezdeti tünetei az extrém mértékű szomjúság, a nagymennyiségű vizelet ürítése, a súlyvesztés, a hányinger, a hányás, a fáradtság, és főleg gyermekekben a hasi fájdalom. A légzés mély és szapora lesz, mert a szervezet ezzel próbálja korrigálni a vér savasságát. A kilélegzett levegőbe kerülő ketonok miatt a beteg lehelete hasonló az aceton szagához. Kezelés nélkül a diabéteszes kóma, néha akár pár óra alatt, kómához és halálhoz is vezethet.

 

cukorbeteg2-es típus: 2-es típusú diabétesz esetén gyakran évek vagy évtizedek telnek el panaszmentesen, míg a betegséget felismerik. A tünetek nagyon enyhék lehetnek. A fokozott vizeletürítés és a szomjúság kezdetben nem annyira kifejezett, és fokozatosan, hetek vagy hónapok alatt romlik. Végül a beteg nagyon fáradtnak érzi magát, homályos látásról panaszkodhat, és kiszáradás veszélyezteti. Néha a diabétesz korai szakaszában a vércukorszint szokatlanul alacsony is lehet, ezt hipoglikémiának nevezzük.

 

Mivel 2-es típusú cukorbetegség esetén a betegek valamennyi inzulin termelésére képesek, esetükben diabéteszes kóma általában nem lép fel. A vércukor szintje azonban igen magas is lehet, gyakran valamilyen stresszhelyzet következtében alakul ki, mint amilyen például egy fertőzés vagy valamilyen gyógyszer hatása. Ha a vércukor szintje ilyen nagyon magas értéket ér el, a betegben súlyos kiszáradás léphet fel, mely zavart tudatállapothoz, álmossághoz, görcsökhöz vezethet. Ezt az állapotot hiperglikémiás kómának nevezik.

 

Cukorbetegség Kezelése

vércukorszintA cukorbetegség kezelésében szerepet kap a diéta, a mozgás, a betegoktatás, és legtöbbször a gyógyszeres kezelés is. Ha a cukorbeteg vércukor szintjét sikerül jól beállítani, akkor a szövődmények kialakulásának a veszélye is csökken. Ezért a diabétesz kezelésének fő célja a vércukor szintjét - amennyire csak lehetséges - a normális határokon belül tartani. Sokat segít, ha étkezési naplót vezetünk, egyszerűen követhetővé válik a bevitt kalória és a cukorszint alakulása. A magas vérnyomás és a magas koleszterinszint kezelése szintén csökkentheti egyes szövődmények kialakulását. Sokat jelent a cukorbeteg számára, ha megérti betegsége lényegét, megtanulja, hogyan befolyásolja a diéta és a mozgás a vércukorszintet, és hogyan előzhet meg egyes szövődményeket. A szükséges tudást a cukorbetegek oktatásában gyakorlott nővér is átadhatja.

 

cukorbetegség tünetei

 A diabéteszes betegnek ajánlatos magával hordania egy orvosi azonosító kártyát vagy papírt, mellyel egészségügyi ellátása során felhívhatja a figyelmet cukorbetegségére. Ez az információ segíthet abban, hogy orvosi ellátás esetén gyorsan megkezdődhessen az életmentő beavatkozás, főleg ha a beteg sérült vagy tudatállapota megváltozott. Mindkét cukorbetegségben fontos szerepe van a diétának. Egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás javasolt valamint ajánlatos egészséges testsúlyt tartani. Néhány betegnek hasznos, ha dietetikus szakember segítségével tervezi meg az optimális táplálkozást.

 

Letölthető étkezési napló! <--- Kattintson ide!


 

Top!