2015. július 01.
 
Nyitó oldal arrow Cukorbetegség Kezelése

Főmenü
Nyitó oldal
Vendégkönyv
Kapcsolat
Megközelíthetőség
Nívó Lakberendezés
Partnereink
Betegségek Kezelése
Allergia kezelése
Ekcéma Kezelése
Ételallergia Kezelése
Cukorbetegség Kezelése
Kezelések Eredményei
Alternatív Gyógymódok
Állapotfelmérés
Kezelések
Életmód-tanácsadás
Reflexológia
AURA-SOMA konzultáció
Kineziológia
Masszázs és mozgásterápiák
Infraszauna
Chi-gép levegőággyal
Földsugárzás-radiesztézia
Szakembereink
Tóth Erzsébet
György-Fazakas István
Dr. Csoba Emese

Milyen kórképek esetén nyújthat gyógyulást vagy javulást az IBR-SYSTEM?

 • Akut és krónikus fájdalmak
 • Allergiás bőrgyulladások
 • Allergiás légcsőhurut
 • Asztma
 • Bélgyulladások
 • Ekcéma
 • Élelmiszer allergiák
 • Fájdalmas menszesz
 • Fejfájások, migrén
 • Izületi panaszok
 • Klimaxos panaszok
 • Krónikus emésztési zavarok
 • Műtét utáni állapotok
 • Pattanásos bőr
 • Postoperatív állapotok
 • Psoriasis
 • Rheumatikus betegségek
 • Sérülés utáni állapotok
 • Szénanátha
 • Visszatérő középfülgyulladások
Cukorbetegség PDF Nyomtatás E-mail

Cukorbetegségről: diabétesz mellitusz

 

Típusok: 1-es típus: Az 1-es típusú diabéteszben a hasnyálmirigy inzulin-termelő sejtjeinek többségében véglegesen elpusztul. Ennél fogva a hasnyálmirigyben nem, vagy csak igen kis mennyiségben termelődik inzulin. A diabéteszes betegeknek csak mintegy 10%-a tartozik ebbe a csoportba. Az 1-es típusú cukorbetegség legtöbbször 30 éves kor alatt kezdődik. A tudomány mai állása szerint, valamilyen környezeti faktor, valószínűleg vírusfertőzés vagy táplálkozási tényező, mely gyermek- vagy fiatal felnőttkorban éri a beteget, indítja be azt a folyamatot, melynek eredményeként az immunrendszer elpusztítja a hasnyálmirigy inzulin-termelő sejtjeit. Az emberek egy bizonyos csoportja genetikailag fogékonyabb ezzel a tényezővel szemben.

 

cukorbetegség

 

 cukorbetegség2-es típus: A 2-es típusú diabéteszben ( diabétesz mellitusz vagy felnőttkori diabétesz) a hasnyálmirigy inzulintermelése megtartott, sőt, időnként még a szokásosnál is nagyobb mennyiségben termelődik inzulin. A szervezet azonban érzéketlenné, rezisztenssé válik az inzulin hatásával szemben, ezért a termelt inzulin a szervezet igényeihez képest nem elegendő.

 

2-es típusú diabétesz előfordulhat gyermek- vagy serdülőkorban is, de általában a 30 évesnél idősebb korosztályra jellemző, és gyakorisága az életkorral nő. A 70 éven felüliek közel 5%-a szenved 2-es típusú cukorbetegségben. Fő kockázati tényező az elhízás, a betegek 80-90%-a túlsúlyos. Mivel a kövérség inzulin rezisztenciához vezet, a túlsúlyos embernek nagy mennyiségű inzulinra van szüksége ahhoz, hogy a vércukorszintet normális értéken tartsa. Bizonyos betegségek és gyógyszerek is befolyásolhatják a szervezet inzulin felhasználását, és ezzel 2-es típusú diabéteszhez vezethetnek. Cukorbetegség alakulhat ki súlyos vagy visszatérő hasnyálmirigy gyulladás, vagy más olyan betegség, mely közvetlenül károsítja a hasnyálmirigyet, szintén diabéteszhez vezethet.

 

Cukorbetegség panaszai, tünetei

 

A cukorbetegség két típusa nagyon hasonló tünetekkel jár. Az első tünetek közvetlenül a magas vércukorszintnek tulajdoníthatók. Ha a vércukorszint meghaladja a 160-180 mg/dl értéket, akkor a cukor bekerül a vizeletbe. Ha a vizeletben tovább nő az ürített cukor szintje, a vesék több folyadékot választanak ki a nagy mennyiségű cukor hígítására. A megszokottnál több vizelet képződik, ezért cukorbetegek nagy mennyiségben és gyakran ürítenek vizeletet. A nagymennyiségű vizelet ürítése a szomjúságérzetet is kóros mértékben fokozza. Mivel így a vizelettel a szervezet kalóriát veszít, a beteg testsúlya csökken. Ennek ellensúlyozásaképpen a beteg étvágya kifejezetten nő. További tünetek a látászavar, az álmosság, az émelygés és az állóképesség csökkenése.

 

cukorbetegség kezelése
 

1-es típus: 1-es típusú diabéteszben a tünetek gyakran hirtelen, drámai módon lépnek fel, inzulin hiányában a legtöbb sejt nem képes felhasználni a vérben lévő cukrot. A  sejtek életben maradásához azonban elengedhetetlen az energia, ezért az energia nyerésére egy tartalék mechanizmus lép életbe. Megkezdődik a zsírsejtek lebontása, és ennek során ketonoknak nevezett vegyületek képződnek. A ketonok némi energiához juttatják a sejteket, azonban a vért túlzottan savassá teszik. A diabéteszes kóma kezdeti tünetei az extrém mértékű szomjúság, a nagymennyiségű vizelet ürítése, a súlyvesztés, a hányinger, a hányás, a fáradtság, és főleg gyermekekben a hasi fájdalom. A légzés mély és szapora lesz, mert a szervezet ezzel próbálja korrigálni a vér savasságát. A kilélegzett levegőbe kerülő ketonok miatt a beteg lehelete hasonló az aceton szagához. Kezelés nélkül a diabéteszes kóma, néha akár pár óra alatt, kómához és halálhoz is vezethet.

 

cukorbeteg2-es típus: 2-es típusú diabétesz esetén gyakran évek vagy évtizedek telnek el panaszmentesen, míg a betegséget felismerik. A tünetek nagyon enyhék lehetnek. A fokozott vizeletürítés és a szomjúság kezdetben nem annyira kifejezett, és fokozatosan, hetek vagy hónapok alatt romlik. Végül a beteg nagyon fáradtnak érzi magát, homályos látásról panaszkodhat, és kiszáradás veszélyezteti. Néha a diabétesz korai szakaszában a vércukorszint szokatlanul alacsony is lehet, ezt hipoglikémiának nevezzük.

 

Mivel 2-es típusú cukorbetegség esetén a betegek valamennyi inzulin termelésére képesek, esetükben diabéteszes kóma általában nem lép fel. A vércukor szintje azonban igen magas is lehet, gyakran valamilyen stresszhelyzet következtében alakul ki, mint amilyen például egy fertőzés vagy valamilyen gyógyszer hatása. Ha a vércukor szintje ilyen nagyon magas értéket ér el, a betegben súlyos kiszáradás léphet fel, mely zavart tudatállapothoz, álmossághoz, görcsökhöz vezethet. Ezt az állapotot hiperglikémiás kómának nevezik.

 

Cukorbetegség Kezelése

vércukorszintA cukorbetegség kezelésében szerepet kap a diéta, a mozgás, a betegoktatás, és legtöbbször a gyógyszeres kezelés is. Ha a cukorbeteg vércukor szintjét sikerül jól beállítani, akkor a szövődmények kialakulásának a veszélye is csökken. Ezért a diabétesz kezelésének fő célja a vércukor szintjét - amennyire csak lehetséges - a normális határokon belül tartani. Sokat segít, ha étkezési naplót vezetünk, egyszerűen követhetővé válik a bevitt kalória és a cukorszint alakulása. A magas vérnyomás és a magas koleszterinszint kezelése szintén csökkentheti egyes szövődmények kialakulását. Sokat jelent a cukorbeteg számára, ha megérti betegsége lényegét, megtanulja, hogyan befolyásolja a diéta és a mozgás a vércukorszintet, és hogyan előzhet meg egyes szövődményeket. A szükséges tudást a cukorbetegek oktatásában gyakorlott nővér is átadhatja.

 

cukorbetegség tünetei

 A diabéteszes betegnek ajánlatos magával hordania egy orvosi azonosító kártyát vagy papírt, mellyel egészségügyi ellátása során felhívhatja a figyelmet cukorbetegségére. Ez az információ segíthet abban, hogy orvosi ellátás esetén gyorsan megkezdődhessen az életmentő beavatkozás, főleg ha a beteg sérült vagy tudatállapota megváltozott. Mindkét cukorbetegségben fontos szerepe van a diétának. Egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás javasolt valamint ajánlatos egészséges testsúlyt tartani. Néhány betegnek hasznos, ha dietetikus szakember segítségével tervezi meg az optimális táplálkozást.

 

Letölthető étkezési napló! <--- Kattintson ide!


 

Top!